Hvor kommer lammeskind fra?

I Danmark har langhårede, islandske lammeskind været populære længe.

Men hvis du ikke er til den helt lange pels, bør du overveje at investere i et engelsk, hollandsk, polsk, tysk eller spansk lammeskind.

Disse skind har en fantastisk tæt og blød pels, i modsætning til de islandske og færøske, som er længere i pelsen og knap så tykke. Pelsen er desuden lidt mere grov og filtret, fordi den er så lang.

Farvede lammeskind
De kunstigt farvede lammeskind

De fleste lammeskind der forhandles i Danmark er garvet i Polen og er ikke kunstigt farvede.
Europa har en stolt tradition inden for fåreavl og lammeskind, som jo er en naturlig bi-produktion af lammekød-industrien. Og for at holde omkostningerne nede, sendes lammeskindene til Polen, når de skal garves.

Ved mindre produktioner (små gårde med få lam og får) bliver skindene ofte sendt til Sverige for at blive garvet.
Mange små gårde sender deres lammeskind til Sverige, når de skal garves. Det er primært gotlands-skind der bliver sendt dertil, da de i Sverige er dygtige til lige præcis denne type lammeskind.

Hvorfor er der forskel på længden af pelsen?
Længden på pelsen har som regel at gøre med, hvornår fåret er blevet slagtet.

Hvis skindet er taget kort efter sidste klipning, er pelsen kort – og omvendt.

Hvorfor lugter lammeskindet af får?
Mængden af lanolin (fårets naturlige olie i pelsen) afhænger af garvningsprocessen.

Jo mere dit lammeskind lugter af får, jo mere lanolin er der bevaret i skindet og jo mere modstandsdygtigt er det. Hvis skindet er garvet hårdt, er lanolinen vasket ud og skindet lugter mindre af får. Til gengæld vil det ikke holde lige så længe som de andre.

Lugten aftager efter nogle uger.